Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 283 – Vääääääckning!

4 Sep , 2017, 20.18 alexanderbeijar

 

Till en början kom det som en chock, men ganska snart blev man van. Väckningen vid klockan 6 varje morgon alltså.
Välkommen hit förresten! Alexander Beijar heter jag, underofficerselev är militärgraden för tillfället, och till vardags lystrar jag till benämningen Elev Beijar. Jag tjänstgör för tillfället vid Nylands Brigad i Raseborg. I Dragsvik alltså. Stället dit en stor del av de finlandssvenska pojkarna, och en del tjejer också, kommer i något skede av sitt liv. Finlands enda svenskspråkiga truppförband är det som det handlar om.

Ett år kommer jag vara här, och jag ryckte in som en del av kontinent 2/17, den 3.7 var datumet. Jag har alltså länge kvar. I skrivande stund, på måndag kväll på brigaden, har jag 283 morgnar kvar.

Så det är vem jag är. Jag har fått chansen att börja blogga här på Östnylands hemsida, och för dig som läser så är jag kanske inte helt en ny bekantskap. Har du läst Östnyland är det mycket möjligt att du stött på något jag skrivit tidigare, jag har skrivit som Ungredaktör för tidningen redan ett par år, tror jag. Och om du inte läst något jag skrivit tidigare, så lär du bli bekant med mig här via bloggen. En gång i veckan har jag som mål att skriva något här, ibland oftare och ibland mer sällan. Bilder försöker jag dela med mig av så gott det går, men det är inte alltid möjligt.

Så, vad kan ni förvänta er att få läsa här då? Jag kommer inte att dela med mig av försvarets strategier, sorry, men ni som är ute efter att få ta del av försvarets detaljrika planer, ni är på fel ställe. Men jag tänkte ta möjligheten att berätta hur jag uppfattar livet i militären. Hur vardagen för en tjänstgörande beväring ser ut år 2017. Hur många munkar kan man äta på en gång, hur många skogsdygn klarar man av att vaka innan man blir komplett galen och hur många kilometer du måste gå innan du går helt sönder. Och är det så att du har tjänstgjort här i Dragsvik för fler eller färre år sedan, och vill dela med
dig av hur saker har eller inte har förändrats sen du var här, så är det fritt fram i kommentarsfältet!

Dagens ord:

Milislang: Jag är en udda hybrid, med en del av släkten från Österbotten, den andra från Borgå. Sen har jag gått tre år i gymnasiet i Helsingfors. Jag saknar på många sätt en riktig dialekt. Men länge tog det inte innan jag anammade ”milislangen”. Ord och uttryck som används endast och enkom i militären. Och jag vill dela med mig av vokabulären härifrån, med ett ord i taget. Vi börjar lätt, med just ordet ”milislang”.

Så, det är vad ni kommer kunna förvänta er av det ni läser här. När vi hörs nästa gång är oklart, men inom en vecka kan jag lova!

Så att, lepo bara!

, , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *