Tjenare!
De av er som är kvicktänkta och kanske har läst lång matematik i skolan minns kanske att jag kommer tjäntsgöra i 347 dagar. Om man då tittar på min TJ, så inser man snart att jag redan har 200 dagar bakom mig. 200! Det är som helt massor. Okej, klart jag åker på permission ibland, och även de dagarna räknas ju med, men ändå.
Idag tänkte jag ge er ett litet smakprov på hur en av de här 200 dagarna kan se ut. På det stora hela så planeras utbildningen ungefär en sisådär åtta veckor åt gången. Allt det visualiseras och antecknas i en stommeplan, där man på det stora hela kan se vad temat är för olika dagar. Här ser man även huruvida man sitter inne något veckoslut eller om det är något läger på kommande.
För varje vecka görs det sedan ett veckoschema, där det lite mer detaljerat berättas vilka tider det kommer hända något, vad som kommer hända då och vem som kommer dra den utbildningen. Om det ännu finns något att tillägga eller något som ska ändras på i veckoschemat så kan det komma i ett dagsprogram. Men det är rätt så sällan det händer.
Förutom dessa scheman som byts med jämna mellanrum så har vi ett bestående dagsprogram som vi följer varje dag. I det står det när vi ska stiga upp, när vi ska äta, när vi ska städa och när vi ska sova, det är militären, det finns regler för allt.
För tillfället ser vårt dagsprogram ut ungefär såhär:
05:45 Väckning – Dejouren väcker enheten genom att ropa “Militärpolispluton, väckning” och tända lamporna i korridoren. Nu ska dörrarna upp och lamporna på i varje stuga. I samband med det här så ordnas det en styrkegranskning, där man granskar vem som ska sjukanmäla sig och hur många man har i “ledet”
06:00 Uppställning för frukost – Uppställning sker alltid tio minuter före tjänsten börjar, så vår frukosttid inleds klockan 06:10. I det här skedet har alla stigit upp, de som ska sjukanmäla sig har gjort det och man har klätt på sig. Sängen lämnas ännu i det här skedet obäddad, av hygienskäl.
Då man kommit tillbaka från frukosten påbörjas morgonens städtjänst. Golv ska sopas och moppas, roskisar ska tömmas och vessor ska skuras. Alla stugor har, förutom sin egen stuga då, även ett städområde, så på så sätt blir hela enheten städad utan att det blir orättvist på något sätt. Beväringscheferna ger en städtid, deltar så klart själva i städningen och granskar sedan stugan då städtiden tagit slut. Är resultatet godkänt så går stugan igenom granskningen, men ifall det fortfarande är ostädat så påbörjas omstädning.
08:00 Tjänst enligt veckoprogrammet – Det kan variera, men oftast inleds tjänsten klockan åtta med utbildning. Det kan vara fysisk fostran och länk kring brigadområdet, övning i taktmarch eller stridsutbildning i skogen.
11:10 Lunch – Enligt samma mönster som frukosten, stridsutrustningen är bortbytt mot den vanliga tjänsteuniformen och vi går i formation till matsalen.
12:30 Utbildningen fortsätter
16:25 Middag – Precis på samma sätt som tidigare
Efter middagen är det igen dags för städtjänst. Under dagens lopp har man kanske varit i skogen, så det har kommit in en hel del smuts på golvet, och nu när det är snö ute så blir det mysiga små pölar med sand och småsten i hela huset. Enligt samma schema som tidigare så städas det och sen granskas.
17:45 Kvällsfritid påbörjas! – I det här skedet har utbildarna nog senast åkt hem, och det blir lite lättare stämning. Telefonen och andra elektroniska tillbehör får nu tas fram, man får spela musik om man så vill eller gå till soldathemmet. Mer om det inom en snar framtid.
21:05 Styrkegranskning – igen – Fast den här gången mer påriktigt. Varje stuga anmäler i tur och ordning hur många som bor i stugan, hur många som är på plats och hur många som är i ledet.
22:00 Tystnad påbörjas! – Dejouren släcker lamporna i korridoren igen och stugdörrarna stängs och lamporna släcks. Mellan klockan 22 och 23 så ska det vara tyst och stilla i korridorerna, så att de som vill sova får sömn. Och tro mig, du vill nog sova, och du får nog sömn.
Så att ungefär på det sättet ser en dag ut i mitt liv just nu. Och i de följande 141 dagarna framöver.
Styrkegranskning Det finns många saker i den här firman som är viktiga. Till exempel det här med styrkan och styrkegranskningar. För hela tiden måste plutonchefen och dejouren känna till enhetens bokstyrka, ledstyrka och vapenstyrka. Bokstyrkan handlar om hur många som borde vara på plats, enligt boken. Ledstyrkan är hur många som är i ledet, alltså i princip stridsdugliga. Så många som finns kvar då man från bokstyrkan subtraherar antalet beväringar som är sjukanmälda, på kommendering, på permission eller i vårt fall i vakt. Vapenstyrkan är mängden vapen som finns i enheten för tillfället. Den borde alltid vara samma som bokstyrkan, annars har man ett problem. För då finns det ett vapen för mycket, eller i värsta fall ett vapen för lite någonstans.
Så styrkegranskning har inget att göra med storleken på din biceps och armhävningar att göra, så som jag trodde det i början av min beväringstid.
Lepo!
200, Dagsprogram, Dragsvik, Kustjägarväder, Milin, Militärpolis, MilPol, SSK, Stabs- och signalkompaniet, Styrkegranskning, Undersergeant