Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 121 – Sjukanmälda till sjukis

13 Feb , 2018, 21.09 alexanderbeijar

 

Hej hallå! Det har varit tyst här igen en stund. Återigen tar jag mig tillfället i akt och skyller på att vi varit på övning. Den här gången var det inte fullt så mycket skog som tidigare, då vi var till brigaden i Sandhamn och övade strid i bebyggt område. Bilder på det kan du se såväl på Beväringskommitténs instagram (@bevaringskommitten), min egen instagram (@alexanderbeijar) som på Finska Marinens Facebook-sida.

Nylands brigads militärpolispluton har under pågående vecka övat strid i bebyggelse under en stridsövning i Sandhamn,…

Julkaissut Merivoimat – Finska Marinen – The Finnish Navy 2. helmikuuta 2018


Mycket av militärpolisernas utbildning handlar om just strid i bebyggelse, eftersom vår krigstida uppgift och placering i mångt och mycket handlar om just det. Då vi övar det på brigaden så torrövar vi en hel del, och övningen i Sandhamn blev som ett eldprov för oss, då vi fick använda såväl Kasi-simulatorer och övningsammunition. Mer om Kasi-utrustning har jag bloggat om för inte allt för länge sedan.

De kommande veckorna är nu de fyra sista veckorna för militärpolis-manskapet som tjänstgör i 255 dygn. De blir hemförlovade den 14.3, vilket betyder att de idag har 29 dagar kvar, i jämförelse med mina 121. Det innebär även ännu ett slutkrig för min del, nummer 2 av 3, så jag kommer vara rätt så mycket borta från brigaden. Så hur mycket och hur ofta jag kan och kommer höra av mig här är ännu oklart. Bland annat ska vi på slutmätning till Vasa, och utan att veta vad det ännu innebär så måste jag medge att jag ser rätt så mycket fram emot det. Alltid då man kommer till att öva utanför brigaden blir det lite roligare, tycker jag. De platserna som Nylands brigad övar på börjar sakta men säkert bli rätt så bekanta, så då man kommer någonstans nytt så lägger man liksom i en extra växel.

Men för tillfället lägger jag inte i några växlar alls. Jag har gått och dragit på mig någon slags flunssa och passade på att svänga in via laboratoriet för svalgtester. Skönt. Här hos oss funkar det som så att du på morgonen sjukanmäler dig, ifall du känner dig sjuk. Klart att man inte ska sjukanmäla sig utan orsak, trots att det ibland känns omöjligt att stiga upp på morgonen, men är man sjuk så är man. För sist och slutligen så är det ju bättre om du tar det lite lugnare några dagar än sliter ut dig och blir riktigt sjuk i fler dagar.

Sen efter att du sjukanmält dig går du till hälsostationens morgonmottagning där du endera köar för att gå till läkare eller för att träffa en sjukskötare. Läkare hamnar du till ifall du har någon “riktig” sjukdom, medan flunssa och dylikt skickas till sjukskötaren. Där bedömer de dels hur sjuk du är och hur många befrielsedagar du får. Befrielserna man kan få är följande:

DT – Duglig till tjänst

BTUT – Befriad från tung utetjänst, det vill säga march och stridsutbildning. Det betyder i praktiken det att du följer med utbildningen från sidan, utan stridsutrustning.

BUT – Befriad från utetjänst, i det här skedet får du inte delta i utbildning som ordnas utomhus.

BTL – Befriad från tjänst förutom lektioner, i princip samma som BUT, men nu får du inte heller till exempel sitta som enhetsdejour.

BT – Befriad från tjänst, i det här skedet får du inte delta i någon tjänst alls. Sova får du, men bara på dagtäcket.

BV – Bäddvila, nu får du sova även under täcket.

Intagen – Nu har du till exempel magsjuka, som gör att du får bäddvila, men för att inte smitta resten av enheten så ligger du på hälsostationen.

Hemvård – Om de anser att du bättre kan ta hand om dig själv hemma, så skickar de hem dig. Det här händer sällan, men till exempel om du har något som skulle leda till att du är intagen längre än en vecka så skickar de hem dig.

Dagens ord

Vemppa är både ett substantiv och ett verb. Alltså att vemppa är såväl att sjukanmäla sig som den som sjukanmäler sig. För tillfället är jag alltså en vemppa, som vemppar. Ifall någon vemppar bara för att det inte orkar eller vill delta i utbildningen kallas den “motivemppa”, den vemppar alltså på grund av motivationsbrist. Motivemppor blir oftast ganska lätt fast för det, vilket leder till DT.

Själv har jag lyckats dra på mig två dagar BT och en BUT, och så kommer svaren från laboratoriet på onsdag, så framtiden får vi se sen. Men måste medge att det inte är sådär hemskt intressant att ligga på dagtäcket hela dagen, fast man kunde tro det. Det blir ganska långtråkigt rätt så snabbt. Så kära vänner, vemppa bara om du måste, det finns de som genomskådar dig ganska snabbt, och sen är det pinsamt.

Lepo!

, , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *