Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 85 – Lomapommi och tuplakinkku

21 Mar , 2018, 19.02 alexanderbeijar

 

Hej! Jag är nog fortfarande här, trots att det varit lite tyst här en stund.

Hur som helst så får vi nog ta och börja med att förklara rubriken genom

Dagens ord:

Lomapommi är då man tror sig få åka hem på permission, loma alltså, men den inhiberas i sista minuten, sprängs bort liksom. Hamnar man ut för en lomapommi finns det risk för

Tuplakinkku. En kinkku, skinka på svenska alltså, är då man sitter inne ett veckoslut. På svenska heter kinkku gines, uttalat med ett hårt g, som ju egentligen betyder exakt ingenting. Då man sedan sitter inne två veckoslut blir det en tuplakinkku, tre veckoslut blir en tripplakinkku och har man den extrema oturen att man sitter inne fyra veckoslut, alltså fem veckor i rad, går det under benämningen Quattro Stagioni. Ryktet säger dels att det inte är möjligt att sitta inne så länge som fyra veckoslut, och dels att man blir helt sjuk i huvu ifall man sitter inne så länge.

När vi har det avklarat så räknar jag med att jag kan använda mig av följande vokabulär i den här bloggtexten. När jag nu skriver det här så är det söndag kväll, jag sitter på en kaffe i Kampen, väntar på att tåget tillbaka västerut ska gå. Jag har varit hemma på loma första gången på tre veckor, och veckan innan har mitt gamla manskap blivit hemförlovad. Men hur gick det såhär då? Hur kunde det gå så att jag hamnade ut för såväl en lomapommi som en tuplakinkku.

Redan från början var det klart att jag skulle sitta gines, vi skulle iväg på gamla manskapets loppusota, slutmätning, till Vasa och före det skulle vi ha en så kallad “förövning”, för att slipa de kunskaper vi skulle testas på under loppusotan. Så att jag skulle sitta inne ett veckoslut det var redan klart och det var jag inställd på. Under den här perioden då vi var såväl i Säkylä och i Vasa så skulle vi hinna spräcka 100an, alltså passera vår TJ 100, men det blev ganska blekt eftersom samma morgon som vi hade 100 morgnar kvar, hade vårt gamla manskap typ åtta dagar kvar, något de nog valde att påminna oss om.

Men sen kom den stora bomben. Dagen var onsdag eller torsdag, manskapets tj 6 eller 5. Och på vaktlistan står det, till min stora förvåning, att jag skulle direkt i vakt på fredag eftermiddag, istället för hem på loma som jag var inställd på. Min loma-TJ steg med sju dagar, vilket alltså betyder att jag mitt i allt hade längre tid till min följande loma än vad mitt manskap hade tills de blir hemförlovade. De skulle alltså hinna bli hemförlovade, hinna åka hem till reserven, till civilen, till resten av deras liv, innan jag hinner komma hem på permission följande gång.

Nå, inte är det ju hela världen, jag trivs ju ändå någorlunda med det jag gör, men nog var det ju surt att sitta i på brigaden och titta på folk som i lomakläder åkte iväg på loma och jag satt kvar. På samma sätt som det var surt när gamla manskapet drog på sig civila kläder och gick iväg på sin sista paroll, medan jag klädde på mig min fullständiga stridsutrustning och gick iväg mot skogen för att öva vapengrepp.

Men livet går vidare, om någon från mitt gamla manskap läser så vill jag önska er lycka till i reserven, och jag går inte så sönder som jag såg ut att gå då när ni hemförlovades. För det är sist och slutligen bara 85 dagar kvar.

Så lepo bara!

 

Ja, på tal om loppusota, så här såg det ut. Rätt så roligt, om ni frågar mig

En militärpolispluton från Nylands brigad har deltagit i lokalförsvarsövningen Vasa18 där man bl.a. övat tillsammans med…

Julkaissut Merivoimat – Finska Marinen – The Finnish Navy 9. maaliskuuta 2018

, , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Steffi skriver:

    Gines- månne det inte kommer från Guiness. Så har jag alltid tänkt..

    Hälsningar från drakan -93

    • alexanderbeijar skriver:

      Ja, det är nog också mycket möjligt, det är ju nog det enda ordet som kunde tänkas likna ens lite. Det ironiska är ju att du under en gines avnjuter allt annat än en kall Guiness 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *