Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 64 – Lomapommi (igen) och sode kaffebulla

11 Apr , 2018, 20.29 alexanderbeijar

 

Nä vet ni vad, jag körde på en klassisk lomapommi och tuplakinkku igen. Skönt. Passligt till mitt fyra dagars påsklov och sådär. Men, fick gå i vakt, så det är helt okej. Vakten är liksom militärpolisernas “fristad”, verksamheten är lite mer avslappnad och till och med veckoslut inne känns liksom som ledighet. Helt okej med andra ord.

Dessutom var det ju påsk, och jag hade turen att vara ledig över jul och nyår, så kanske helt rättvist att jag sitter inne nu över påsken. Så gott som hela brigaden är tom, de flesta är på JL, alltså juhlaloma (ungefär högtidsledighet på svenska) som infaller vid just påsk, första maj, jul och nyår.

Och ja, Sode har ju öppet, så det är skönt.

Dagens ord

Sode eller Sotku, kärt barn har många namn, alltså brigadens Soldathem. Varje brigad har ett soldathem, som räknas som civilt område. Där behöver du inte hälsa på högre militärgrad, inte tilltala någon och inte sitta spänd på att någon kommer och ger dig order eller direktiv. Du kan plocka upp någon civil kompis vid porten och komma med dem på kaffe och munk till sotku och du kan köpa såväl godis som mellanmål därifrån. Där kan du spela biljard eller bara sitta och slappa med dina kompisar. “Soldatens hem på brigaden” brukar de kalla sig själva, och det kan jag hålla med om.

Sodes specialitet är de avlånga berlinermunkarna med hallonsylt som här i firman går under benämningen “Sputnik”. En sputnik och en kaffe får du för 1,60€, så det gör inte ens så mycket skada, trots att dagpenningen till en början var låg. Förutom godis och munkar kan du på sode köpa allt sånt där smått och nödvändigt, som tandborste och tandkräm (glömde köpa hemma en gång, så då fick jag spriga till sode och handla), nagelsax, sporttejp och vapenputsmaterial. Och en hel del annat som kan vara bra att ha, och som man lätt glömmer att köpa under loman.

Så jag passade på att sitta hela påsken på sade och pimpla sode kaffe bulla. Helt bra gick det, och nu är det ju strax äntligen dags för loma igen, känns som en evighet sen sist.

Lepo

, , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *