Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 31 – Slutet närmar sig

14 May , 2018, 17.44 alexanderbeijar

 

Jaha, tillbaka på brigaden igen! Det känns ju hemtrevligt. De senaste två och en halv veckorna har jag spenderat på loma, vi fick spara de permissionsdagar som vi fått under året som gått, för att sedan ta ut dem alla i ett längre kör. Och nog känns det ju skönt med lite längre ledighet, före slutspurten kör igång. För nu har vi ju mindre än 10% av vår tjänstgöring kvar! Helt sjukt!

Idag tänkte jag snacka lite vad som händer efter att dagarna tagit slut. I princip kan man dela upp beväringscheferna i två fack. De som nog inte alls kunde tänka sig att fortsätta med det gröna, och de som bra kunde tänka sig ett arbete inom den här branschen. Och för de som hör till den senare gruppen har den här firman två olika alternativ.

Endera kan du söka till Försvarshögskolan, som torde ha sina inträdesprov riktigt nu i dagarna. Där studerar du till kandidat i krigsvetenskaper, sen jobbar du på någon brigad som utbildare i tre år. Under den tiden har du militärgraden löjtnant. Efter det kan du ifall du vill studera två år till magister i krigsvetenskaper, och då blir du befordrad till kaptenlöjtnant i marinen och till kapten i armén. Försvarshögskolan, Maanpuolustuskorkeakoulu, eller MPKK som det även talas om, är alltså ett universitet bland de andra universiteten i vårt avlånga land, trots att du kanske studerar på ett liiiiite annat sätt än du möjligtvis gör på andra ställen. Mig veterligen leder du inte hemskt många skarpa skjutövningar vid Jyväskylä Universitet. Men vad vet jag.

En annan möjlighet du har är att bli kvar på brigaden och jobba som tillfällig utbildare, eller avtalssoldat som titeln så snitsigt heter. På så sätt får du möjligheten att testa på hur det är att jobba i den här firman, innan du möjligtvis väljer att studera eller inte studera inom det här området. För, tro det eller ej, det lär vara något helt annat att jobba i Försvarsmakten än det är att tjänstgöra som en beväring.

Dagens ord

En som väljer att bli kvar som avtalssoldat kallas i folkmun, eller snarare beväringsmun, kesäkessu, alltså i princip en “sommarsergeant”. Har du gått Underofficersskolan och varit undersergeant eller blivit befordrad till sergeant så får du militärgraden sergeant då du anställs. Ifall du sedan inte under din beväringstid blivit befordrad behåller du efter att din kontrakt tagit slut din undersergeant-grad. Har du sedan gått Reservofficersskolan, alltså rukkin, blir du innan hemförlovning befordrad till underlöjtnant, och blir du kvar och jobbar i firman behåller du den graden. Så i det fallet kan man ju tycka att benämningen kesäkessu är lite nedvärderande, typ… (:

Nu ska jag fortsätta njuta av det här sommarvädret som till och med tagit sig så långt som till Dragsvik, vem kunde tro det! Och grönt är ju nog verkligen sommarens trendfärg, eller hur?

Lepo

, , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *