Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 6 – The final countdown

8 Jun , 2018, 22.48 alexanderbeijar

 

Moin, och länge sen sist! Det känns som om jag säger det här varje gång, men dels har det varit tyst här för att jag för omväxlings skull har vistats i skogen, och dels så tänker jag konstatera att det nog inte är mycket kvar nu. Vi kan räkna våra återstående dagar på två händer nu. Med 341 dagar i bagaget så känns det nog som om det börjar vara rätt så lite. VI blir ju liksom hemförlovade nästa vecka! Det betyder att det här blir sista loman. Den där loman då man måste komma ihåg att packa civilkläder med sig, eftersom precis alla andra kläder ska lämnas in under nästa vecka.

I och med att hela sagan håller på att ta slut så kan man också börja räkna upp sina sista gånger på olika ställen. Jag har varit på min sista läkargranskning, min sista gång i G-skogen och sprungit mitt sista cooper-test. Skönt! Sen har jag även varit på min sista stridsövning.

Övningar, eller det som i folkmun kallas läger, finns det två stycken olika av. Det finns stridsövningar och skjutövningar. Stridsövningar är sådana övningar där vi har ett övningsläge, en fiende och en uppgift. Sådana är till exempel Strö 1 och 2, eller loppusota. Skjutövningar i sin tur är mer “avslappnade” övningar, där huvudmålet är att skjuta olika skjutningar, är det sedan anfallsbanor eller skjuskicklighetstest. Då har man inget övningsläge på, och man måste få vila minst 6 timmar för att få skjuta.

Min loppusota, MTH Vilma18 tog för min del slut förra torsdagen. Och nog kändes det ju skönt. Vi övade runt omkring på olika platser i Skärgårdshavet. Så, trots att jag stundvis har känt att jag nog inte är en del av marinen, så har jag nu under mina sista dagar fått landstiga från såväl G-båtar, Jurmon som Uiskon. Kul!

Det vi har kvar nu är vår sista skjutövning, där vi skjuter plutonens försvarsskjutningar och lite specialskjutningar. Åker till Syndalen på onsdag, kommer tillbaka på torsdag, och sen har jag skogsTJ 0. Efter det borde det sista veckan återstå lite hemförlovningslektioner, kanske någon hemförlovningsskjutning och sen då inlämnandet av kläderna, i x antal omgångar. Nog ska det ju kännas skönt att plocka bort fickorna från stridsvästen och packa ner allt i en stor väska och vandra ner till rustförrådet. Vemodigt, men skönt.

Dagens ord

TJ-biisi, eller TJ-låtar är något vi har så gott som varje dag nu. En låt som på något sätt kan förknippas till antalet dagar vi har kvar i tjänst. På tj 10 är det “The final countdown”, och det är en sådan där låt som nog lätt hänger med till TJ 0 och “Mama I’m coming home”. Idag kör vi fullt ut med ”Number of the Beast”, alltså den där låten med 666. Ni kanske förstår kopplingen.

Hajo med dagar!

Lepo

 

, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *