Alexander Beijar bloggar om vardagen på Nylands Brigad

Okategoriserade

TJ 276 – Asemaan

11 Sep , 2017, 19.44 alexanderbeijar

 

Finns det något mer avslappnande än en natt i skogen bland goda vänner. Sova i en varm sovsäck inne i ett uppvärmt tält, en kamin som knastrar i bakgrunden och väckning av fågelsång.

Svar nej, det finns få saker som är mer avslappnande än det. Men i verkligheten, eller i min verklighet i alla fall, så är det här inte fallet.

Som jag skrev i det första inlägget, så kommer jag försöka svara på hur många nätter du kan vaka innan du går sönder. Och jag kan rapportera att en natt i skogen, med fyra timmar sömn, går hur bra som helst. För det händer något med kroppen och huvudet då du kommer ut i skogen, åtminstone under tjänstgöringen. Skulle jag få endast fyra timmar sömn på brigaden skulle jag vara total ur funktion följande dag. Men under vårt första läger under G-perioden fungerade vi bra, trots att vi bara fått ett fåtal timmar sömn sammanlagt under tre nätter.

Så, skogen alltså. Vi spenderade en natt i Galoppskogen, bara på andra sidan vägen från garnisonen, typ. Det sköna med Galoppskogen, eller G-skogen i folkmun, är att det är en civil skog, inte Försvarsmaktens egna. Det betyder att man vare sig får gräva eller skjuta i den. Och det i sin tur betyder att man inte behöver springa omkring med hörselskydd på hela tiden. Det låter inte kanske inte så farligt, men då du haft på hörselskydd oavbrutet i ett par timmar börjar även de trycka på.

Att övernatta en natt är sälla så hemskt jobbigt. Hur tungt det än känns så vet du att du redan följande natt får sova inomhus i din egen säng, gå i duschen och äta i matsalen. Vardagslyx. Och ni får kalla mig galen och idiot, men jag måste medge att jag tycker det är rätt så roligt att vara i skogen. Inte då man läser det i veckoschemat, aldrig har jag ännu sett fram emot en övernattning före start, men när man väl är där så är det helt okej. Det stärker gruppens sammanhållning otroligt mycket, då man alla är i samma ”skit”, men ändå kämpar på.

Så det här var en rätt så trevlig övernattning. Maten räckte till åt alla, det regnade inte och det var inte ens så farligt kallt. Natten följdes av en dag på skjutbanan i Baggby, träffade helt okej, men det finns ännu saker att jobba på. Månne jag inte ska hinna träffa elva av tolv träffar i tavlan i skjutskicklighetstestet. Det i sin tur skulle ge mig ett guldmärke och en extra ledig dag. Vi tar mer om det någon annan gång.

Dagens ord

Hajoo [hajåååå] Det här är kanske ett av de mest använda och användbara orden i en bevärings vokabulär. Därför väljer jag att presentera det i ett så pass tidigt skede. Hajoo är ett verb, som översatt till svenska skulle bli ungefär att gå sönder. Man kan hajoo av varierande skäl, för lite sömn, för många dagar sen senaste permission, för många dagar kvar till följande permission eller en alldeles för lång march på kommande. Du kan hajoo varje morgon, eller bara ibland, helt beroende på person och skäl.

Hajoo är även något som personer som tjänstgjort tidigare, eller beväringar som har färre dagar kvar än du, kan skrika då de åker eller går förbi och du till exempel står vid porten. Detta uppskattas inte, hälsar alla med många dagar kvar.

Fick för övrigt just reda på att jag sitter inne tre veckoslut. Det är riktigt hajoo, för att nu ge ett exempel. Så civilen, vi syns igen den 6.10…

Lepo bara!

, , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *